Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ & ΦΥΛΑΚΕΙΑ

Στην είσοδο του Ν. Αργολίδας από τον κόμβο της Νεμέας, ακολουθώντας το παλαιό οδικό δίκτυο και πριν από το χωριό Φίχτια, μπορεί να ξεκινήσει η γνωριμία με τα σημαντικά οχυρωματικά μνημεία της περιοχής με επίσκεψη στον Αρχαίο Πύργο, γνωστό και ως Blockhouse. Στη συνέχεια, στην κατεύθυνση προς την πόλη του Άργους και ακολουθώντας τον περιφερειακό δρόμο της πόλης του Άργους, ο επισκέπτης φτάνει στο Κάστρο της Λάρισας. Επιστρέφοντας στον περιφερειακό δρόμο, στην κατεύθυνση προς το Κεφαλάρι, και συγκεκριμένα στο χωριό Ελληνικό, μπορεί να δει την «Πυραμίδα» του Ελληνικού. Στο κοντινό δημοτικό διαμέρισμα των Μύλων αξίζει η επίσκεψη, μέσα από χωμάτινη διαδρομή, στο Φρούριο των Μύλων. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς Ναύπλιο και με μια μικρή παράκαμψη προς τον Αγ. Αδριανό, ο επισκέπτης συναντά το Παλαιόκαστρο (πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 15’). Η διαδρομή ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στα οχυρωματικά μνημεία του Ναυπλίου, την Ακροναυπλία και το Κάστρο Παλαμηδίου.

 

Eκτιμώμενη διάρκεια διαδρομής: 1 ημέρα

(Σημ: Η αναφερόμενη διάρκεια της προτεινόμενης διαδρομής καθορίζεται από το χρόνο παραμονής στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους που αυτές περιλαμβάνουν, λόγω των συγκεκριμένων ωραρίων λειτουργίας τους.)

Η ιστορία των οχυρώσεων στο λόφο της Λάρισας ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει έως και την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821. Ακολουθώντας τη μακραίωνη ιστορία της πόλης του Άργους, από την Προϊστορική Εποχή, αποτελούσε ανέκαθεν οχυρό παρατηρητήριο και ύστατη γραμμή άμυνας της πόλης.

Το Φρούριο των Μύλων βρίσκεται στο νότιο όριο της αργολικής πεδιάδας κοντά στη θάλασσα, στο Ποντίνο λόφο. Έχει οπτική επαφή με το κάστρο της Λάρισας και την Ακροναυπλία και ελέγχει τον αργολικό κάμπο και την νότια είσοδο του αργολικού κόλπου. Το κάστρο βρίσκεται πίσω από τον οικισμό των Μύλων ο οποίος παλαιότερα ήταν γνωστός ως Κιβέρι. Ο σημερινός οικισμός Κιβέρι βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα. Το κάστρο αποτελείται από ακρόπολη και εξωτερικό περίβολο. Συνολικά έχει έκταση 9,4 στρέμματα και περίμετρο 440 μέτρα. Η χάραξη της οχύρωσης είναι προσεγμένη και η κατασκευή επιμελής.

Στην κορυφή του βραχώδους λόφου με την ονομασία «Παλιόκαστρο» ή «Κάστρο Αδριανού» ανατολικά του χωριού του Αγίου Αδριανού, κατασκευάστηκε στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. ένα μικρό οχυρό. Η εγκατάσταση ανήκει σε ένα δίκτυο οχυρώσεων της ελληνιστικής περιόδου, το οποίο είχε υπό τον έλεγχό του την χερσαία οδό που συνέδεε την πόλη του Άργους με την Επιδαυρία.  

Η βραχώδης απόληξη της χερσονήσου του Ναυπλίου, που σήμερα φέρει το όνομα Ακροναυπλία, έχει μέγιστο μήκος 800 μ, ύψος 85 μ. και πλάτος περίπου 250 μ. Στη χερσόνησο αυτή, υψώνεται το ομώνυμο Κάστρο. Στο χώρο βρέθηκαν κατάλοιπα ανθρώπινης κατοίκησης από όλες τις ιστορικές περιόδους. Στο πλαίσιο υλοποίησης έργου ΕΣΠΑ, χρονικής περιόδου 2011-2015, με τίτλο «Ανάδειξη του Κάστρου Ακροναυπλίας στο Ναύπλιο, Δ. Ναυπλίου, Π.Ε. Αργολίδας», πραγματοποιήθηκαν από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σήμερα Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, εργασίες αποκάλυψης, καθαρισμού, τεκμηρίωσης, προστασίας και ανάδειξης μνημείων.

Για πρώτη φορά ο λόφος του Παλαμηδίου οχυρώθηκε από τους Ενετούς στη διάρκεια της Β΄ Ενετοκρατίας (1686-1715) με ένα τέλειο σύστημα συγχρονισμένης οχύρωσης. Το Παλαμήδι είναι ένα τυπικό φρούριο μπαρόκ, σε σχέδια των μηχανικών Giaxich και Lasalle. Το 1715 καταλήφθηκε από τον Τούρκους οι οποίοι το κράτησαν μέχρι το 1822, οπότε και πέρασε στην ελληνική επικράτεια.