ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ & ΜΟΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Αφετηρία είναι ο Ι.Ναός του Αγ. Νικολάου στο Ηραίο και ακολουθεί ο Ι. Ναός Αγ. Σωτήρας, στο Ανυφί. Επόμενη στάση είναι στο Πλατανίτι, για τους δύο Ναούς, της Μεταμόρφωσης Σωτήρος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η συνέχεια της διαδρομής είναι στην Αγ. Τριάδα, στο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Επόμενη στάση στα Λευκάκια, για τον Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννη. Με μια μικρή παράκαμψη από τον κεντρικό οδικό άξονα η διαδρομή μπορεί να συνεχίσει με προορισμό την Ι. Μονή Μεταμόρφωσης στην Αγ. Παρασκευή. Τέλος, επιστρέφοντας στον κεντρικό οδικό άξονα, και με κατεύθυνση προς τα Ίρια, ο επισκέπτης συναντά τον Ι.Ναό Αγ. Νικολάου και στη συνέχεια, μετά από το χωριό Σταυροπόδι και μέσα από μια εξαιρετική χωμάτινη διαδρομή, φτάνει στην εντυπωσιακή Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου Αυγού.
Eκτιμώμενη διάρκεια διαδρομής: 1 ημέρα
(Σημ: Η αναφερόμενη διάρκεια της προτεινόμενης διαδρομής καθορίζεται από το χρόνο παραμονής στους ιερούς ναούς και τις μονές).
Ο ναός της Κοίμησης στο Νέο Ηραίο είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αργολίδας. Ανήκει στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου εγγεγραμμένου σταυροειδούς ναού με τρούλλο. Ο ναός έχει όλα τα χαρακτηριστικά των σημαντικών μεσοβυζαντινών ναών της Αργολίδας (καθολικό Αγίας Μονής Ναυπλίου, Κοίμηση Αγίας Τριάδας, Παναγία Άργους).
Η εκκλησία, που είναι γνωστή ως «Αγία Σωτήρα», βρίσκεται σε κατάφυτη περιοχή του αργολικού κάμπου, στο δρόμο από το Χώνικα (σημ. Νέο Ηραίο) προς το Ανυφί.
Πρόκειται για μικρό ναό που ανήκει στον σχετικά σπάνιο τύπο του συνεπτυγμένου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού. Οι μικρές διαστάσεις του ναού, η προσεγμένη τοιχοποιία και ο ‘αθηναϊκού’ τύπου τρούλλος με τα λοξότμητα πώρινα γείσα, προσθέτουν χάρη και κομψότητα στο μνημείο που χρονολογείται στην πρώτη πεντηκονταετία του 12ου αιώνα.
Λίγα μέτρα νοτιοανατολικά του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, βρίσκεται ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο ναός αποτελεί μέλος μιας ομάδας ναών του ίδιου τύπου που ανεγέρθηκαν στην Αργολίδα στα τέλη του 17ου αιώνα, κατά την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας.
Στο νότιο άκρο του οικισμού βρίσκεται ο φραγκοβυζαντινός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ένα από τα σπουδαιότερα μεσαιωνικά μνημεία του ελλαδικού χώρου. Το ζήτημα της ίδρυσης και χρονολόγησής του βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στο επίκεντρο της αρχαιολογικής έρευνας.
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Ναύπλιο, στο χαμηλό λόφο απέναντι από τον οικισμό των Λευκακίων. Είναι χτισμένος τα ερείπια αρχαίου οικοδομήματος.
Η Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία, 3 χλμ. περίπου από το χωριό Τσέλο (σημ. Αγία Παρασκευή) και νοτιοδυτικά της Ασίνης, με θέα προς τον όρμο της Καραθώνας. Το μοναστήρι βρισκόταν σε λειτουργία έως το 1834.
Στο βόρειο τμήμα των Ιρίων σώζεται ο ναός του Αγίου Νικολάου και πλησίον του τα κατάλοιπα ενός πύργου.
Η μονή είναι χτισμένη στην απότομη χαράδρα του Ράδου. Πρόκειται για τριώροφο μοναστικό σύμπλεγμα αποτελούμενο από κελλιά και χώρους που πλαισιώνουν το καθολικό και είναι προσαρμοσμένο στις κοιλότητες του απότομου φυσικού βράχου που δεσπόζει της κοιλάδας.