ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Μπαίνοντας στο Δήμο Ερμιονίδας, στην περιοχή των Διδύμων ο επισκέπτης μπορεί να δει το Σπήλαιο των Διδύμων. Κατόπιν, περνώντας την παραλία Σαλάντι, συναντά τον Πύργο των Φούρνων. Επόμενη στάση είναι το γνωστό προϊστορικό Σπήλαιο Φράγχθι, που βρίσκεται στην επόμενη παραλία, όπου για να φτάσει κανείς πρέπει να διακόψει την οδική διαδρομή και να ακολουθήσει 10λεπτη πεζοπορία σε χωμάτινη διαδρομή. Επόμενος σταθμός, στην είσοδο της πόλης του Κρανιδίου, είναι οι Ανεμόμυλοι. Στη συνέχεια ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει την κατεύθυνση προς το Πόρτο Χέλι, όπου λίγο έξω από τον σύγχρονο οικισμό υπάρχει η Ακρόπολη των Αλιέων. Η διαδρομή συνεχίζεται με κατεύθυνση στην περιοχή της Ερμιόνης για να αναζητήσει ο επισκέπτης την Αρχαία Πόλη της Ερμιόνης που χωροθετείται στο σύγχρονο ιστό της πόλης. Η διαδρομή ολοκληρώνεται στο Κάστρο που βρίσκεται κοντά στο δημοτικό διαμέρισμα της Θερμησίας.

 

Eκτιμώμενη διάρκεια διαδρομής: 1 ημέρα

(Σημ: Η αναφερόμενη διάρκεια της προτεινόμενης διαδρομής καθορίζεται από το χρόνο παραμονής στα αναφερόμενα μνημεία).

Σπήλαιο Φράγχθι

Στο δυτικό άκρο του κόλπου της Κοιλάδας, στη νοτιοανατολική Αργολίδα, στο σπήλαιο Φράγχθι, εντοπίστηκαν τα αρχαιότερα κατάλοιπα ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή της Ερμιονίδας, τα οποία χρονολογούνται στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο, στα 28000 π.Χ. περίπου. Για 13000 περίπου χρόνια το σπήλαιο κατοικήθηκε περιοδικά από μικρές ομάδες περαστικών κυνηγών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο για το κυνήγι και τον τεμαχισμό του κρέατος μεγάλων ζώων, όπως άγριων αλόγων και ελαφιών.

Ακρόπολη Αλιέων

Στα νοτιοδυτικά της Ερμιόνης. κοντά στο σημερινό Πορτοχέλι, ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. η αρχαία πόλη των Αλιέων. Η μεγάλη ακμή της προσδιορίζεται από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ. Μετά την καταστροφή της Τίρυνθας από τους Αργείους, περί τα 460 π.Χ., εγκαταστάθηκαν εδώ πολλοί Τιρύνθιοι εξόριστοι, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα νομίσματα της πόλης των Αλιέων που φέρουν την επιγραφή «Τιρυνθίων» και χρονολογούνται από τα τέλη του 5ου ως τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

Αρχαία πόλη Ερμιόνης

Η Ερμιόνη, πρώην Καστρί, το γραφικότερο επίνειο της ανατολικής παραλίας της Ερμιονίδας εκτείνεται πάνω σ’ ένα ακρωτήριο που εισχωρεί στον ομώνυμο κόλπο και ορίζεται στο ανατολικό και δυτικό της άκρο από ορατές και σήμερα αρχαιότητες. Μέσα από τις αρχαίες γραπτές πηγές, τα ορατά ερείπια και τα ευρήματα των ανασκαφών μπορούμε να αναπλάσουμε της Ιστορία της αρχαίας πόλης.

Κάστρο Θερμησίας, Ηλιόκαστρο

Το κάστρο είναι κτισμένο σε δύο βραχώδεις κορυφές μιας απόκρυμνης κορυφογραμμής, δύο χιλιόμετρα ΒΔ του οικισμού της Θερμησίας. Συνδέεται με την παρουσία της αλυκής την οποία και προστάτευε. Εξαιτίας της φύσει οχυρής θέσης του το κάστρο αναφέρεται τον 15ο αιώνα ως απόρθητο. Εποπτεύει την κοιλάδα της θερμησίας, της Ερμιόνης καθώς επίσης και τον κόλπο της Ύδρας.