16.10.2017

Η συμβολή του αέρα στην εξέλιξη του Ναυπλίου 19/10/2017 και 21/10/2017. Το πρόγραμμα της περιήγησης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας  σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας, το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ν. Κίου και την Εθνική Πινακοθήκη - παράρτημα Ναυπλίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πνοές Ανέμων»,  θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στο Ιστορικό κέντρο της πόλης του Ναυπλίου και στην Ακροναυπλία, την Πέμπτη 19/10/2017,  την Παρασκευή 20/10/2017, για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και το Σάββατο 21/10/2017 και την Κυριακή 22/10/2017  για τους πολίτες με θέμα: «Η συμβολή  του αέρα στην εξέλιξη του Ναυπλίου». Η αφετηρία της υλοποίησης του προγράμματος για τους πολίτες θα γίνει στις 10.30 στην «πύλη της ξηράς» στο Ναύπλιο

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εξής πορεία περιήγησης:

1 Πύλη της Ξηράς. Ιστορική ξενάγηση για τα τείχη της πόλης και τη διαδικασία της κατεδάφισής τους. Ο ρόλος του αέρα στη δημόσια υγεία της πόλης και τα αίτια της κατεδάφισης των τειχών της πόλης.

2 Προμαχώνας των Τόρων. Η περιγραφή του λιμανιού και ο ρόλος του αέρα στην επιλογή της θέσης του.

3.Κτήριο του στρατιωτικού νοσοκομείου: Φωτογραφική έκθεση με θέμα οι μύλοι της Αργολίδας από ο βιβλίο του Γιώργου Αντωνίου «Οι μύλοι της Αργολίδας» .

4 Ρολόι της πόλης   Ξενάγηση στα θέματα   της ιστορικής εξέλιξης της πόλης. Η παρουσίαση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας με την χρήση των ανεμογεννητριών όπως αυτές φαίνονται στις απέναντι βουνοκορφές. 

5.Κορυφή λόφου Ακροναυπλίας. Γιατί έγινε επιλογή του χώρου για την τοποθέτηση των ανεμόμυλων.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Ν Κίου συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με δράσεις που  εστιάζουν στη σημασία των ανέμων από την αρχαιότητα έως σήμερα, στις  κατευθύνσεις και ονομασίες τους καθώς και στη σημασία των ανεμόμυλων και  των πηγών αιολικής ενέργειας.

Με ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, βιωματικά παιχνίδια, κατασκευές και παιχνίδια γνώσεων προσεγγίζεται με διαθεματικό και ευχάριστο τρόπο το στοιχείο του ανέμου, προσφέροντας μια διασκεδαστική εκπαιδευτική εμπειρία στους μαθητές/τριες.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιήσει η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, Ελένη Μάρα, της ΔΠΕ Αργολίδας θα υλοποιήσει

  • ασκήσεις προσανατολισμού με το σώμα μας και τη χρήση πυξίδας και χάρτη στο χώρο της Ακροναυπλίας διάρκειας 15 λεπτών καθώς και
  • παιχνίδι ρόλων για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα του αέρα της χρησιμότητάς του και της ρύπανσής του από ανθρώπινες παρεμβάσεις.
  1. Εθνική Πινακοθήκη - Παράρτημα Ναυπλίου

«Τα πλοία μιας άλλης εποχής και ο ρόλος του ανέμου». Το πρόγραμμα αναφέρεται στη σημασία του ανέμου για τη ναυσιπλοΐα, εστιάζοντας στα Καράβια του Αγώνα. Παρουσιάζονται οι βασικοί τύποι των πλοίων και γίνεται αναφορά στους ιστορικούς λόγους που βοήθησαν ώστε τα ελληνικά εμπορικά καράβια από τις αρχές κυρίως του 18ου αιώνα να έχουν μεγάλη ικανότητα ναυσιπλοΐας και τα ναυτικά πληρώματα να έχουν πολεμική αξιοσύνη και ικανότητα. Ακολουθεί παρουσίαση των σημαντικότερων ιστορικών καραβιών-ιστιοφόρων του Αγώνα και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται παρατηρώντας το έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη, με θέμα «Η Έξοδος του Άρεως» (1894) και αναγνωρίζοντας τον τύπο του ιστορικού πλοίου Άρη.

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία του ανέμου στη ναυσιπλοΐα και να τη συσχετίσουν με την ευρύτερη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης προγράμματος της Εθνικής Πινακοθήκης - Παράρτημα Ναυπλίου: Λαμπρινή Καρακούρτη.

 

Νέα