Archaeological Museum of Mycenae

Για περισσότερες πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, κάντε κλικ εδώ .

 

Η ανάγκη κατασκευής ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου για την αποθήκευση και την έκθεση ανασκαφικών ευρημάτων από έργα ενός αιώνα και πλέον είχε γίνει επιτακτική στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο Γεώργιος Ε. Μυλωνάς σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού με χαρακτηριστική σοφία επέλεξαν τη θέση του στη βόρεια πλαγιά του την Ακρόπολη, επιλύοντας αντιρρήσεις τοπικών εκπροσώπων που ήθελαν να χτίσουν το νέο μουσείο στο διπλανό χωριό.

Η ευρηματική μελέτη που εκπόνησαν αρχιτέκτονες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ενσωμάτωσε με επιτυχία το κτίριο αρμονικά στο ευρύτερο φυσικό και αρχαιολογικό του περιβάλλον, προσφέροντας μια διακριτική και λειτουργική λύση που προέβλεπε την αποθήκευση, διατήρηση και μελέτη των πολλών ευρημάτων και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. σε έναν όμορφα διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο.

Η κατασκευή του μουσείου, το οποίο είναι διαμορφωμένο σαν σκαλοπάτια στην πλαγιά του λόφου, ξεκίνησε το 1984 και ολοκληρώθηκε το 1997, παρακάμπτοντας οικονομικά προβλήματα και καθυστερήσεις άλλου τύπου. Μεταξύ 1998 και 2003, όταν εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο, μεταφέρθηκαν στις αποθήκες του περίπου 35.000 φορητά ευρήματα διάσπαρτα σε διάφορους αποθηκευτικούς χώρους, εκπονήθηκαν οι μουσειολογικές και μουσειογραφικές μελέτες και η έκθεση ολοκληρώθηκε.

Το έργο κατασκευής του μουσείου συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος και υλοποιήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή Μυκηνών και την 4η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Με τη συμμετοχή δεκάδων στελεχών σε όλες τις ειδικότητες, την καθοριστική καθοδήγηση της Έφορου Αρχαιοτήτων Ελισάβετ Σπαθάρη και την πολύτιμη βοήθεια των Μυκηναίων λόγιων καθηγήτριας Ελισάβετ Γαλλίδας και του ακαδημαϊκού Σπύρου Ιακωβίδη, ο χώρος απέκτησε ένα μουσείο που αντλούσε 2.500 τεχνουργήματα και σκοτεινά αντικείμενα. τα πρόσφερε στους πολλούς επισκέπτες του ιστότοπου στο πλαίσιο μιας διδακτικής παρουσίασης που αναδεικνύει την ιστορία των Μυκηνών διαχρονικά.

Η έκθεση εκτυλίσσεται σε τέσσερις συνολικά γκαλερί τοποθετημένες σε δύο διαφορετικά επίπεδα, ακολουθώντας μια κυκλική διαδρομή με τη βοήθεια ράμπων. Στο επάνω επίπεδο, ο ευρύχωρος προθάλαμος με το εκπαιδευτικό υλικό και η υπέροχη θέα προς τους χώρους που κάποτε καταλάμβαναν τα νεκροταφεία των Μυκηναίων ευγενών αποτελεί την αφετηρία και την κατάληξη της επίσκεψης. Η πρώτη στοά, που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, παρουσιάζει ευρήματα από τις δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες των Μυκηναίων. Μια ράμπα οδηγεί τους επισκέπτες στο δεύτερο επίπεδο, το οποίο είναι αφιερωμένο στο βασίλειο των νεκρών. Εδώ εκτίθενται τα ευρήματα από τον βασιλικό ταφικό κύκλο Β, τα πλούσια νεκροταφεία των θαλαμωτών τάφων και μια σειρά από ιστορικά αντίγραφα των τάφων από τον βασιλικό ταφικό κύκλο Α. Ακολουθεί μια ενότητα για τις Μυκήνες κατά τους ιστορικούς χρόνους,

 

Η οικοδόμηση του μουσείου μέσα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο καθόρισε και την παρουσίαση των ευρημάτων στην έκθεση, η οποία ακολουθεί την τοπογραφική διάταξη των σημείων εύρεσης, που διακόπτεται ή ολοκληρώνεται με θεματικές ενότητες που στοχεύουν να αναδείξουν τόσο την κρίσιμη σημασία του μυκηναϊκού πολιτισμού όσο και λιγότερο λαμπρές στιγμές. στην ιστορία του. Κύριος στόχος, ωστόσο, είναι η εκπαιδευτική διάσταση της παρουσίασης, η οποία επιτυγχάνεται με τη βοήθεια υποστηρικτικού υλικού και τις λανθάνουσες αναπαραστάσεις των σημείων εύρεσης σημαντικών συνόλων όπως τα άσχημα είδωλα και η μεγάλη τοιχογραφία από το Θρησκευτικό Κέντρο. ως το σχήμα των προθηκών για ευρήματα από τους δύο βασιλικούς ταφικούς κύκλους. Χωρίς να κατέχει τον εντυπωσιακό πλούτο των πρώτων ηγεμόνων (που προς το παρόν παραμένει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο),